top of page
  • Foto van schrijverHaags Theaterhuis

Kan je team of bedrijf wel wat meer energie gebruiken? Neem deze energie-injectie

Als manager of directeur zie je het liefste dat je medewerkers dag in dag uit vol energie aan de slag gaan om hun werkzaamheden uit te voeren en zo de organisatiedoelen te realiseren. Hopelijk heb jij het voor elkaar dat dat zo gaat. Zo ja; wil je je geheim delen? Zo nee, dan kan het je helpen om verder te lezen. In dit artikel leer je namelijk over de oorzaken van gebrek aan energie in een team of bedrijf en hoe theater dit kan doorbreken.


Randvoorwaarde voor prestaties

Een team met te weinig energie, is dat eigenlijk erg? Nou, dat ligt eraan natuurlijk. Als het sporadisch voorkomt is er natuurlijk niks aan de hand. Ook ligt het eraan of het betrekking heeft op een of meerdere personen of dat het hele team er last van heeft. En, wat natuurlijk ook een belangrijk aspect is, is de timing. Stel dat je in een fase zit waarin er toch even niet zoveel gebeurt of verwacht wordt, dan maakt het misschien niet zoveel uit. Maar als er juist wel veel verwacht wordt dan heb je een uitdaging. Energie is namelijk een randvoorwaarde om tot goede prestaties te komen.


Energieniveau managen is een uitdaging

Het managen van het energieniveau in je team of bedrijf is nog niet zo makkelijk. Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn. Op de eerste plaats heb je natuurlijk te maken met mensen met elk hun eigen persoonlijkheid en energieniveau. Waar de een altijd positief is en actiegericht, is een ander misschien juist afwachtend en kritisch. Al dan niet op een positieve manier. Ook speelt de dynamiek in het team een belangrijke rol. Wie zijn de informele leiders en hebben zij in positieve of juist negatieve zin invloed op anderen? En in welke mate laten mensen zich (af)leiden door het energieniveau van de ander?


Invloedfactoren

Los van de persoonlijkheden en teamdynamiek zijn er veel externe factoren die invloed hebben op het energieniveau van je team. Denk bijvoorbeeld aan een stressvolle thuissituatie, een reorganisatie die gaat plaatsvinden of frustraties over persoonlijke ambities. En ook hele triviale zaken dingen als slecht geslapen hebben of irritaties over een collega kunnen een grote rol spelen. En jij moet dit elke dag in goede banen leiden….ga er maar aan staan.


Zelf doorbreken

De oplossing zit er natuurlijk niet in dat je elke dag een peptalk houdt. Of dat je continu bij iedereen checkt of ze wel energiek genoeg zijn. Nee, de oplossing zit ‘m erin dat mensen zich bewust zijn van hun (te lage) energieniveau, dat ze de oorzaak ervan herkennen en - het allerbelangrijkste - dat ze leren hoe ze dit kunnen doorbreken bij zichzelf.


Spanning zorgt voor plezier

Bij het Haags Theaterhuis weten en vinden we dat theater een belangrijke rol kan spelen om deze verandering tot stand te brengen. Niet door een avondje in de zaal te zitten en naar een voorstelling te kijken. Nee, juist door samen met je collega’s de vloer op te gaan. Wat doet dit dan voor het energieniveau denk je misschien? Veel. Op de eerste plaats zorgt het voor heel veel plezier. Acteren is namelijk spannend voor de meeste mensen en kan in het begin oncomfortabel voelen. Omdat iedereen deze spanning voelt, uit z’n veilige wereldje komt en in een compleet andere setting en rolverdeling terecht komt, ontstaan vaak hilarische situaties. In dit artikel schreven we al over hoe theater zorgt voor meer lol in je team.


Inzichten

Naast plezier, is een heel belangrijk aspect van theater, dat je nieuwe inzichten krijgt. Meer zelfinzicht en vooral ook meer inzicht in anderen. Hoe gedraag je je als je in een andere rol en situatie bent? En hoe reageren anderen op je? Andersom zie je andere kanten van je collega’s. Dit kunnen verrassende kanten zijn waardoor je op een andere manier naar iemand anders gaat kijken. Soms simpelweg omdat je nog niet zoveel wist van deze collega, soms omdat iemand onverwachte talenten blijkt te hebben. De ervaring leert dat deze nieuwe inzichten een verfrissend effect hebben. Dit zorgt vervolgens voor meer energie. Bij je zelf en bij je collega’s.


(On)bekend maakt (on)bemind

Een ander niet te missen effect van theater is dat er nieuwe onderlinge relaties ontstaan. Mensen leren elkaar op een andere manier kennen. En, mensen leren elkaar überhaupt kennen. Belangrijk, want in veel bedrijven en teams kennen collega’s elkaar helemaal niet zo goed. Als je elkaar beter kent, wordt het makkelijker en leuker om op de werkvloer elkaar op te zoeken en samen te werken. En zoals je weet zorgt beter samenwerking ook voor meer energie.


Energie injectie voor jouw team of bedrijf?

Als je meer wilt weten over hoe theater jouw team of bedrijf kan helpen met een energie injectie, informeer dan naar onze teamuitjes of theater workshops. Dat kan via www.theaterteamuitje.nl, een mailtje aan info@haagstheaterhuis.nl of te bellen met 06-14755997. We kijken uit naar je reactie:)

95 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page